iPhone 5 met Sim Only

Het is bijna zover, de nieuwe iPhone zal over een weekje ook in Nederland te koop zijn! Met de introductie staat elke provider te dringen om de iPhone 5 in combinatie met een abonnement te verkopen. De klant wil graag de nieuwste telefoon en de provider heeft natuurlijk graag een nieuwe klant erbij. Omdat de iPhone 5 een dure telefoon is krijg je 'em meestal niet helemaal gratis bij een abonnement, maar een flinke korting komt er zeker bij. De meeste korting krijg je bij een 2 jarig abonnement, dan verdient de provider natuurlijk ook het langst aan jou (voor 6 redenen waarom een 1 jarig abonnement vaak gunstiger is kun je deze blogpost lezen). Eensim vroeg zich af op hoeveel euro je eigenlijk uit zou komen als je nu een iPhone los zou kopen en dan een sim only abonnement erbij neemt.


Je bent dan sowieso natuurlijk meer kwijt in eerste instantie (je moet namelijk meteen de losse iPhone aanschaffen, dus het is alleen een optie als je genoeg geld gespaard hebt), maar het blijkt dat het in veel gevallen slimmer is om voor deze optie te gaan. Bekijk hieronder een aantal veel voorkomende scenario's:

NB Let nog wel even op: de iPhone 5 maakt gebruik van een nano-sim, dit is een ander formaat sim-kaart dan de gebruikelijke micro-sim. Bij de meeste providers kun je gewoon aangeven wat voor type sim je wilt, dus een echt probleem is het niet. Alleen even goed opletten dus! (sommige providers hebben pas iets later nano-sims, Tele2 bijvoorbeeld vanaf oktober).

Scenario 1:

Je sluit een nieuw abonnement af (of verlengt je huidige abonnement) en kiest daarbij voor de iPhone 5. Enkele rekenvoorbeelden:

T-Mobile, iPhone 5 16GB, 1 jaar iSmart 150 abonnement (150 belminuten, 1250 mb data, onbeperkt SMS). Het toestel kost je dan nog €489,95. Aan abonnementskosten ben je het eerste jaar (inclusief de eerste 2 maanden korting) €519,50 kwijt (inclusief €30 aansluitkosten). In totaal kom je dan uit op €1009,45.

T-Mobile, iPhone 5 16GB, 2 jaar iSmart 300 abonnement (300 belminuten, 1750 mb data, onbeperkt SMS). Het toestel kost je dan nog €179,95. Aan abonnementskosten ben je in 2 jaar (inclusief de eerste 6 maanden korting) €1279,50 kwijt (inclusief €30 aansluitkosten). In totaal kom je dan uit op €1459,45.

Bij Telfort en Hi hebben ze wat nieuws bedacht: je kunt nu ook een toestel leasen. Daarbij betaal je per maand een bedrag en krijg je de iPhone 'in de leen'. Het is alleen nog niet bekend hoeveel je bij moet betalen aan het einde van de lease periode als je besluit de telefoon te houden.. een beetje een risico dus. Hier toch een rekenvoorbeeld:

Telfort 1 jarig abonnement met 300 belminuten, 100 sms-jes en 500 mb internet. Je betaalt hierbij niets in 1x voor het toestel, maar er komen 'leasekosten' bij de maandprijs. In dit geval is dat €57 per maand, dus €684 voor het eerste jaar. De abonnementskosten in dat jaar bedragen dan €246 (inclusief eenmalige aansluitkosten a €30). Totaalkosten: €684 + €246 = €930. Je hebt het toestel dan alleen nog niet echt in bezit, daar moet je nog de -op dit moment onbekende- afkoopsom bij betalen!

Scenario 2:

Je koop de iPhone 5 los. De iPhone is nog lang niet overal te koop, maar de laagste prijs die ik kon vinden lag zo rond de €680 (iPhone 5 met 16GB). Misschien dat dit nog wat goedkoper kan, maar laten we voor dit voorbeeld €680 aanhouden. Nu dan de sim only abonnementen:

T-Mobile sim only, 1 jaar iSmart 150 (150 belminuten, 1250 mb data, onbeperkt SMS). Totale abonnementskosten: €309 (incl. €15 aansluitkosten). Samen met het losse toestel kom je dan op €309 + €680 = €989. Dit is €20,45 goedkoper dan als je alles bij T-Mobile bestelt. Geen gigantisch bedrag, maar toch mooi meegenomen. Als je nu een vergelijkbaar abonnement bij een andere provider afsluit kan het wel veel gaan schelen. Kies je bijvoorbeeld voor een Tele2 1-jarig abonnement met 300 belminuten/SMS bundel en 1000MB internet, dan ben je in totaal €204 kwijt in een jaar, samen met de losse iPhone €204 + €680 = €884. Nu scheelt het al €125,45 in een jaar!

T-Mobile sim only, 2 jaar iSmart 300 abonnement: €771 (incl. €15 aansluitkosten). Samen met een los toestel: €771+ €680 = €1451 over 2 jaar. Iets goedkoper dan het totaalpakket, maar ook hier kun je weer flink besparen door een abonnement van een andere provider te nemen. Als je bijvoorbeeld wat minder internet data nodig hebt, dan ben je met Telfort 300 belminuten + 100 SMS + 500 Mb maar €399 + €680 = €1079 over 2 jaar kwijt, dat is maar liefst €380 minder! Daar heb je al snel een halve iPhone voor!

Het laatste voorbeeld -Telfort- is wat eenvoudiger, je betaalt namelijk de leasekosten voor het toestel, de normale abonnementskosten zijn in principe gelijk aan de sim only kosten (al bleek er toch een klein voordeeltje van €2 per maand te zijn bij een zogenaamd sim only 'superkoopje' deal, maar dat terzijde). De leasekosten van het toestel zijn 12 x €57 = €684. Maar dan heb je het toestel alleen geleased, nog niet gekocht!
Hier is het dus ook meteen duidelijk: als je het geld hebt kun je beter de iPhone meteen los kopen met daarnaast een sim only abonnement.

Wil je kijken op hoeveel jij uitkomt bij de door jou gewenste belminuten, SMS en data? Gebruik dan onze sim only vergelijker, daar zie je met een enkele klik welke sim only voor jou het voordeligst uitpakt.

Zo blijkt maar weer eens: aanbiedingen die je overal op TV, in kranten en op billboards ziet laten goede aanbiedingen zien, maar met een beetje verder kijken kom je soms toch (stukken) beter uit!

Eensim heeft het snelste en duidelijkste overzicht van sim only abonnementen in Nederland. Op zoek naar een nieuw abonnement? Vergelijk dan nu de sim only's!

PS Zou je graag nog een specifiek rekenvoorbeeld willen zien? Laat het dan weten in het commentaar veld en ik ga voor je op zoek!

Reacties